Sluiten

Gedimat Tanghe

  • Zuidstraat 105
  • 8480 Ichtegem
  • Tel.: 051 58 80 12
  • Fax: 051 58 20 12
  • Facebook
  • YouTube

Openingsuren

BOUWSHOP OPEN MA/VRIJ. 6U TOT 18U

BOUWSHOP OPEN ZATERDAG 6U TOT 12U

TOONZAAL VLOEREN

  • ma./di./do./vrij.08u30 - 12u00 (ma.morgen gesloten) 12u30 - 18u00
  • woensdagGESLOTEN
  • zaterdag09u00 - 12u00

VERTEGENWOORDIGERS: MAANDAG, DINSDAG EN DONDERDAG

  • dit tussen09u00 - 12u00of op afspraak

Routeplan

Map Tanghe

Zelf betonnen terrastegels leggen

Zelf tuintegels leggen is perfect mogelijk.

Stap 1: Kies uw terrastegels en plan de werken

Kies de geschikte terrastegel in onze winkel.
Bestel alle tegels in één keer om kleurverschillen te vermijden.
Laat ze in de verpakking zitten tot moment van de plaatsing. Zo vermijdt u krassen.
Bereken zorgvuldig hoeveel tegels u nodig hebt en houd rekening met snijverlies (doorgaans hebt u 5 % meer terrastegels nodig).

Stap 2: Bereid de ondergrond van uw terrastegels voor

Zorg voor een drainerende ondergrond en maak die stabiel. Dat doet u met een stabilisémengsel van zuiver gewassen rivierzand (0/2-0/5 mm), met maximaal 100 kg cement per kubieke meter (1 deel cement per 11 delen zand).
Verspreid dat mengsel gelijkmatig met een dikte van 10 cm en voorzie 15 % overdikte.
Verdicht het meteen om te vermijden dat de straatlaag erin wegspoelt.
Let erop dat u de bovenzijde van de fundering geleidelijk (met 1 %) laat aflopen naar de zijkant. Zo blijven er geen regenplassen achter. Leg de terrastegels ook hoger dan de tuin om vuil water van de tegels weg te houden.
Gebruik gebroken steenslag om eventuele diepe kuilen op te vullen. Egaliseer de ondergrond voor een constante en gelijkmatige dekking.

Stap 3: Begin met de kantopsluiting van uw terrastegels

Plaats de kantopsluiting zodat uw fundering en tegels niet meer kunnen schuiven.
Kies voor een brede of een diepe kantopsluiting en voorzie altijd een steunkussen in mager beton (150 à 200 kg cement / m3 = 1 deel cement per 5 à 7 delen zand).
Uw eerste rij tegels legt u tussen de kanten om de afstand nauwkeurig te bepalen.

Stap 4: Leg de straatlaag aan

Maak een straatlaag met hetzelfde funderingsmengsel. De laag moet 3 cm dik zijn, over een breedte van 1,5 tegel en over de hele lengte van uw terras. Zorg ervoor dat de straatlaag overal even dik is voor een gelijke verdichting onder de tegels.
Plaats een eerste tegel links en rechts op de juiste hoogte en span een touw op de breedte van deze tegels, evenwijdig met de gevel.
Zorg voor een verval van 2 cm, weg van de gevel. Is dat niet mogelijk? Verwijder of perforeer dan de betonplaat en vul de gaten opnieuw op met split 2/5. Is zo’n verval wel mogelijk? Plaats de tegels dan op split (1/3-2/5 mm) en rei af op 5 cm.

Stap 5: De tuintegels leggen

Leg de eerste rij terrastegels perfect gelijk. Voorzie voegen van min. 3 mm tussen de tegels. Werk daarna de volgende rijen op dezelfde manier af. Plaats de tegels vertrekkend van de gevel en klop ze op de juiste hoogte met een rubberen hamer.
Plaatst u de tegels op Drainbase? Rol dan eerst de matten uit over de straatlaag, met de looprichting van de kanaaltjes in de richting van het afschot van de plaat. Het waterdoorlatend vlies moet aan de bovenkant liggen. Leg de tegels los op de Drainbase met een voeg van 3 mm en fixeer ze aan de randen met tegellijm.
Plaats de tegels op tegeldragers bij tegels met een minimumdikte van 3,5 cm voor een formaat van 40 x 40 cm, een minimumdikte van 4,5 cm voor een formaat van 50 x 50 cm en 4 cm voor een formaat van 60 x 60 cm. Voor grotere formaten raden we het gebruik van tegeldragers af tenzij het midden van de tegel ondersteund wordt.

Stap 6: Werk de terrastegels af met de voegvulling

Laat de fundering enkele dagen uitharden nadat uw terras gelegd is. Vul pas daarna de voegen volledig op. Zo blokkeert u de tegels. Gebruik fijn wit zand of split (1/3 mm). Vermijd ongewassen of gekleurd zand want dat zorgt voor vlekken.
Hebt u bredere voegen (8 tot 12 mm)? Voeg ze dan manueel op met aardvochtige voegspecie en een voegijzer. Voegspecie is zuiver, gewassen en bevochtigd rivierzand (0/2-0/5 mm) met 250 à 300 kg cement per m³ zand (1 deel cement voor 3 tot 4 delen zand). Pas op dat u de tegels tijdens het voegen niet vuil maakt.
Maak een elastische voeg tussen de tegels en de muren én bij terrassen die groter zijn dan 50 m2 of langer dan 10 lopende meter.

Wilt u graag wat inspiratie over hoe de terrastegels te leggen? Bekijk dan zeker de legpatronencalculator voor legpatronen van tuintegels.